διδακτικη επισκεψη στο πλαισιο της παγκοσμιασ ημερασ ατομων με αναπηρια

Την Τρίτη 23/1/2023 οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία επισκέφθηκαν το ΚΕ.ΦΥ.ΑΠ. Ξάνθης Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του κέντρου για τις υπηρεσίες που παρέχει εν γένει, καθώς και για κάθε μία υπηρεσία χωριστά. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ενημερώθηκαν απ΄όλες τις ειδικότητες που λειτουργούν στο κέντρο.

Η ιατρική επισκέπτρια και η κοινωνική λειτουργός τους παρουσίασαν τη μέθοδο Μπράιγ και τούς έδωσαν κείμενο για εξάσκηση, καθώς επίσης τους έβαλαν να ζωγραφίσουν με κλειστά μάτια. Στη συνέχεια συζήτησαν τα συναισθήματα και την εμπειρία τους απ αυτές τις δραστηριότητα με την ψυχολόγο του κέντρου, συνειδητοποιώντας έτσι πόσο δύσκολο και δυσάρεστο τους ήταν να ανταποκριθούν στις δραστηριότητες, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Βίωσαν πώς μπορούν να αισθάνονται τα άτομα που δεν έχουν όραση.

Ο φυσικοθεραπευτής τούς παρουσίασε τους ορθοστάτες, την περπατούρα, τον διάδρομο βάδισης, τα μπαστούνια. Οι μαθητείες έκαναν χρήση όλων των οργάνων και πήραν τη θέση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Ο νοσηλευτής τους έδειξε τον τρόπο που μετακινούνται οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στο χώρο, κάνοντας χρήση του αναπηρικού καροτσιού και « παίζοντας ένα παιχνίδι» δεξιοτεχνίας με κορίνες, και στόχο να τις αποφύγουν, ώστε να μην τις ρίξουν. Τους παρουσίασε τον τρόπο ζύγισης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα , τον οποίο δοκίμασαν οι μαθητές. Τούς έδειξε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούν, τον τρόπο που εξασκούνται, προκειμένου να έχουν αυτόνομη διαβίωση, δηλαδή να αυτοεξυπηρετούνται. Σε κάθε παρουσίαση οι μαθητές λειτουργούσαν βιωματικά.

Η διαιτολόγος τούς έδωσε συμβουλές διατροφής για ανθρώπους με προβλήματα υγείας και η λογοθεραπεύτρια τούς εξήγησε ότι ανάλογα με το πρόβλημα που μπορεί να έχει ένας κάποιος, μπορεί να υπάρξει βελτίωση στο λόγο του.

Η επίσκεψη οργανώθηκε από τη σύμβουλο σχολικής ζωής κ, Βαγιανού Ελισσάβετ ΠΕ02, η οποία και συνόδευσε μαζί με τις καθηγήτριες Καλαιτζόγλου Νίκη ΠΕ80 και Καραμάνου Μαρίνα ΠΕ11.

Δημοσιεύθηκε στην Εκδρομές. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.